Hititlerden beri krizokol taşı, Anadolu'daki yataklardan çıkartılıp kullanılmaktaydı. Romalılar döneminde taşın bugünkü İstanbul, Kadıköy'deki limandan ihracat için sevkiyatı yapılmaya başlandı. O dönemlerde Kadıköy küçük bir Antik kasabasıydı ve adı da Chalkedon idi. Krizokol taşı adını bu küçük liman kasabasından almıştır. Krizokol, kimyasal formülü SiO2, kuvars mineralinin kriptokristalin çeşitlerinden biridir. Yağımsı bir parlaklığa sahiptir. Saf krizokol çok ince tabakalar halinde dizilmiş çok ince kuvars liflerinden oluşur. Saf krizokolun rengi yarı şeffaf gri veya beyazdır. Grimsi mavi veya kahverengi gölgeli hatta siyahımsı olanları da vardır. Safsızlıklar sebebiyle şeritlerde farklı renk ve desenler olur. Bu renk ve desenlere göre ise krizokolun farklı çeşitleri tanımlanır: akik (kornelian), oniks, jasper ve krizopras. Krizokolun özgül ağırlığı 2.59-2.61'dir. Jeodlarda bulunan az sayıdaki minerallerdendir. Eski kültürlerde krizokolun ruhu ve inancı olumlu şekilde etkilediğine, uyku sorunlarını tedavi ettiğine inanılırdı. Bunun dışında her krizokol çeşidine farklı bir tedavi edici güç ve önem atfedilmiştir.
Krizokol taşı faydaları, Bu efsane doğal taş, Boğaz, güneş sinir ağı ve kök çakraları için kullanılmaktadır. İyimserlik ve iyi dilekleri sembolize eder. Cömertliği, hassaslığı, anlayışı arttırır. Hitabet gücünü artırır. Koruyucu özellikleri dolayısıyla nazara karşı kullanılabilecek bir taştır. Negatif enerjiye engeldir. Değişikliklere adaptasyonu kolaylaştırır. Zihinsel, duygusal ve ruhsal dengeleyicidir. Öksürüğü azaltır. Zihnin sağlamlığını arttırarak, bunamayı tedavi eder
*Mavi Krizokol
*Sarduan
*Krizopras
*Karnelyan Akik
3.Göz Çakrası ve 5.Boğaz Çakrası, Krizokol’un etkilerinden maksimum derecede yararlanan çakralardır. Bu iki çakranın etkin hâle getirilmesinde, denge problemlerinin giderilmesinde, tıkanıklıkların ortadan kaldırılmasında Krizokol taşı işe yarayabilir.
Krizokol taşı temizliği nasıl yapılır, Doğal taşların temizlenmesi için en uygun yöntem belli aralıklarla, bir gün boyunca toprağa gömmektir. Ancak eldeki taş gözenekli bir yapıya sahipse temiz suda bekleterek de temizlik yapılabilir. Ayrıca yeni aldığınız taşların size gelene kadar birçok insanın temasına maruz kaldığı için kullanmadan önce temizlemeniz önerilmektedir. Doğal taşınızın kimyasallarla, her çeşit deterjan ve parfümle temasından kaçınmalısınız.
Krizokol taşının imitasyonu ile ayırt edilmesi için taşın bir kısmı kırılabilir. Kırıldığında iç rengi ile dış rengi aynı ise bu taş gerçektir. Fakat taş imitasyon ise dışı boyandığı için gerçek olup olmadığı anlaşılabilir. Ayrıca kırma işleminden önce taşı ısıya maruz bırakmak gerekir. Gerçek olmayan Krizokol taşının dış boyası ısıya maruz kaldığında ucuz taşın boyası yanar ve taşın kendi rengi ortaya çıkar. Ayrıca Krizokol taşını Arkeoloji bölümlerinde doğal taş testlerine tabi tutularak da anlaşılabilir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına kişisel verilerin korunması kanunu içerisinde sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız.