KÜTLE TAŞ VEYAHUT HAM TAŞ NEDİR?

Değerli ve yarı değerli taşlar doğadan alındıktan sonra işlem görmeden direkt satışa sunulmasına kütle taş veyahut ham taş olarak adlandırılır.


DOĞALTAŞLAR GENELDE NASIL ANLAŞILIR NEREDEN ÇIKAR TÜRKİYEDE NERELERDE BULUNUR?

Jeolojik süreç bir döngü içerisinde değişmeden sürekli devam eder. Yerkürenin içerisindeki ve yüzeyindeki kimyasal elementler, mineraller ve kayaçla zaman içerisinde tekrar tekrar dağılır. Bu süreç milyonlarca yıldır devam ediyor. Volkanik faaliyetler, magmatik yükseltiler, ergime, ayrışma, başkalaşım kayaçları, aşınma (akarsu, rüzgâr gibi) gibi sebeplerle kayaçlar oluşur. Mineraller doğal olarak oluşan, belirli bir kimyasal bileşime ve atomik düzene sahip olan ancak organik olmayan katılardır. Kayaçlar ise bir ya da birden fazla mineralin doğal ortamda bir araya gelmesiyle oluşur. Bazı kayaçlar tek mineralden oluşur. Örnek vermek gerekirse saf kalsit ve saf kuvars tek mineralden oluşan kayaçlardır. Ancak tek mineralden oluşan kayaçların sayılar oldukça azdır. Büyük çoğunluğu birkaç mineralin bir araya gelmesi ile oluşur. Örneğin Granit taşı içerisinde 3 mineral bulunur. Bunlar Kuvars, Feldspat ve Mikadır. Dünya doğal taş rezervleri incelendiğinde Alp-Himalaya kuşağı içinde kalan Portekiz, İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, İran, Pakistan gibi ülkeler en çok doğal taş üretimi noktasında rezervlerinin fazla olduğu görülmektedir. İspanya, Norveç, Finlandiya, Ukrayna, Rusya, Pakistan, Hindistan, Çin, Brezilya ve Güney Afrika’da ise işletilebilir rezervlerinin yoğunlaştığı dikkati çekmektedir. Asya kıtasında başta Çin olmak üzere, Hindistan, İran önemli üretim potansiyeline sahip olan ülkelerdir. Avrupa kıtasında ise İtalya, İspanya, Türkiye ve Portekiz doğal taş üretiminde ve ticaretinde söz sahibi ülkeler arasındadır. Doğal taş bakımından, jeolojik yapısı itibarıyla zengin bir potansiyele sahip olan ülkemizde, bugünkü verilere göre dünya doğal taş rezervinin yaklaşık %40'ına sahiptir. Türkiye’de, rezervler Anadolu ve Trakya boyunca geniş bir bölgeye yayılmıştır. Rezervlerin bölgelere göre dağılımı, Ege Bölgesi %32, Marmara %26, İç Anadolu %11, Doğu Anadolu Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz Bölgesi %31 şeklinde dağılım göstermektedir Türkiye aynı zamanda dünya doğal taş ticaretinde de 3.sırada yer almaktadır.


İMİTASYON SENTETİK DOĞALTAŞ NEDİR TAM ORJİNAL DOĞALTAŞ İLE FARKI NEDİR SIKIŞTIRMA NEYE DENİR?

Sentetik İmitasyon doğal taşlardan başlayacak olursak Sentetik İmitasyon doğal taşlar Laboratuvar ortamında, ilgili taşın doğalını taklit ederek üretilen, insan yapımı taşlardır. kimyasal olarak doğallarına eşdeğer olsa da, Gerçek değillerdir ve gerçek olanına nazaran herkesin ulaşabileceği çok daha uygun fiyatlara satılırlar. Hemen hemen her doğal taşın sentetiği ve imitasyonu üretilebilir taş imitasyonlarında sitrin taşı taklit edilmede başı çeken taşlardan bir tanesidir. Herhangi bir doğal taşta her zaman kusursuz ve mükemmel bir görünüm olmaz oysaki sentetik ve imitasyon bir taşta, insan yapımı olduğu için, eğer kaliteli bir üretim ise kusursuz görünüm olur. Elbette sentetik ve imitasyon taşların da üretim koşullarına göre kalite farklılıkları vardır ve bazıları o kadar kötü üretilmiştir ki üretim kusurlarını acemi gözler bile görebilir. Peki ya taklit ile tam orijinal arasındaki farkı nasıl ayırt edicez ? Doğal taşların gerçek olup olmadığını anlamak istiyorsanız; öncelikle doğal taş özelliklerini bilmeniz gerekir. Doğal taşların her biri benzersizdir ve kendilerine özgü bir renk alacasına sahiptir. Doğal değerli taşlar, topraktan alınan ve kendilerine kesilip cilalanmak dışında hiçbir şey yapılmayan taşlardır. Kusurları olacaktır ve hiçbir iki taş birbirinin aynısı olmayacaktır. Doğal taşların kimyasal ve fiziksel özellikleri konusunda bilgiye sahip olun. Sertlik derecesi nedir? Özgül ağırlığı nedir? İçerisinde hangi mineraller bulunur? Gibi soruların cevaplarını verebilecek düzeyde olmalısınız, Bu konuda ilk adım mors sertlik cetveline göre incelemek yapmak. Sertlik derecesi en yüksek taşlardan olan elmas, 10 sertlik derecesine sahip. Bununla birlikte bazı taşların sertliği 1 olabiliyor. Bir taşın sertlik derecesini ölçmek, sahte olup olmadığı konusunda önemli bir veri sunar. Doğal taşlar sahte mi gerçek mi sorusunu yanıtlamanın bir diğer alternatifi de, kristal yapısına bakmak. Ametist gibi taşların kristalleri küçük olurken, farklı taşların kristalleşme yapısı farklıdır. Optik olarak taşları incelemek de gerçek ya da sahte olduğunu anlamak için önemli. Bir ışık yansıdığında, bazı taşlarda renklerin kırılması farklı olabilir. Tam orijinal doğal taşlar işlenip kesilirken artan parçaların preslenerek boncuk haline getirilmesiyle üretilmektedir. Sıkıştırma işlemi ise tam orijinal doğal taşın presleme esnasında oluşan toz parçalarının toplanarak tekrardan preslenmesiyle boncuk haline getirilme işlemine denir.


DOĞAL TAŞIN BAKIM TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Doğal taşların temizlenmesi için en uygun yöntem belli aralıklarla, bir gün boyunca toprağa gömmektir. Ancak eldeki taş gözenekli bir yapıya sahipse temiz suda bekleterek de temizlik yapılabilir. Ayrıca yeni aldığınız taşların size gelene kadar birçok insanın temasına maruz kaldığı için kullanmadan önce temizlemeniz önerilmektedir. Doğal taşınızın kimyasallarla, her çeşit deterjan ve parfümle temasından kaçınmalısınız

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR